Rossz lehelet - HalitózisA kellemetlen leheletről

Kellemetlen lehelet - rossz lehelet - szájszag - halitózis.
Azonos jelentésű kifejezések, amelyek a kilélegzett levegő kellemetlen szagát hivatottak jelölni. A tudományosan halitózisnak nevezett jelenség sok ember életét megkeseríti - akár úgy, hogy kellemetlen szagú a lehelete, akár úgy, hogy "menekül" beszélgetőtársa közeléből, mert nem tudja elviselni annak szájszagát.
Az ilyen emberek párkapcsolatát, szociális beilleszkedési esélyeit is nagymértékben befolyásolja a kellemetlen lehelete.
Gyakori jelenség ...
A könnyebb eligazodás érdekében tekintsük át a gyakorlatban is jól használható osztályozást. Eszerint beszélhetünk valódi- és ál halitózisról. A valódi halitózis is tovább bontható fiziológiás és patológiás alcsoportra. A fiziológiás csoportba tartoznak azok az esetek, amelyek során a rossz lehelet különböző ételek italok (hagyma, fokhagyma, alkohol, dohányzás stb.) elfogyasztása után tapasztalható. A patológiás halitózis lehet akut és krónikus. A krónikus halitózis bír számunkra a legnagyobb jelentőséggel, ezért a továbbiakban ezt taglaljuk részletesen. Említést kell tennünk azonban az ál vagy Pseudo-halitózisról és halitophobia eseteiről, amikor a beteg kellemetlen leheletről panaszkodik, amely azonban a valóságban nem létezik. A Pseudo - halitózis kezelhető fogorvos által, de a halitophobia (kórós félelem a szájszagtól) eseteiben pszihológus segítsége szükséges.
Rátérve a krónikus halitózis boncolgatására beszélhetünk extraorális és intraorális eredetű szájszagról. Nagyon sok krónikus betegség jár kellemetlen lehelettel. Bizonyos betegségek jellegzetes szájszagot okoznak, amely segíti a diagnózis felállítását. Így pl. a cukorbetegek leheletében acetonszag érezhető, vesebetegre ammóniaszag a jellemző, májelégtelenségben friss hús ill. állati bensőségek szagára emlékeztet a lehelet, egyesek szerint kifejezetten egérszagú lehet. Sajátos szaga van a szájnak bizonyos mérgek (arzén, bizmut, higany stb.) felszívódása után is. Az éhezés, pl.: fogyókúrázás esetén is okozhat kellemetlen leheletet. A zsír elégetése során egy keton nevű anyag szabadul fel, amely a vizelettel és a lélegzettel távozik, és jól érezhető szaga van. Idetartoznak a fül, orr- és melléküreginek betegségei (gyulladás, tályog, idegentest), orrsövényferdülés okozta dugulás. Garatban fekélyes daganat, mandulagyulladás, idegentest szintén okozhat ilyen panaszt. A diftéria okozta édeskés szag diagnosztikus jelentőségű lehet. A nyelőcső daganata, gombás megbetegedése (amelyet egy nem befejezett antibiotikus kezelés válthat ki), a gyomorszáj zárfunkciójának tökéletlensége is problémát okozhat. Gyermekeknél a parazitózisok is okozhatnak kellemetlen leheletet.
Differenciál diagnosztikai szempontból minden krónikus halitózisban szenvedő beteg esetében szükségszerű egy belgyógyászati és egy a légutakra terjedő alapos kivizsgálás.
Az extraorális okok vázlatos áttekintése után foglalkozzunk részletesen a száj és garatüregi okok elemzésével. Számos tévhittel ellentétben, amelyek szerint a rossz lehelet belső eredetű, számos klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy az esetek 90%-ban az okok a szájüregben keresendőek.
Majdnem minden esetben, amikor szájeredetű halitózisról vagy rossz szájízről panaszkodik valaki, az a kénvegyületeket termelő anaerob baktériumok tevékenységével hozható összefüggésbe. Ezek a baktériumok normális körülmények között a nyelvháton, a garatban és a mandulák tájékán élnek, amennyiben életkörülményeikben bizonyos változások állnak be, elszaporodnak és nagy mennyiségű illékony kénvegyületet (VSC = Volatile Sulfur Compounds) termelnek. Ilyen vegyületek a hidrogén szulfid (záptojás szagú), a metil merkaptán (lábszaghoz hasonló) és olyan egyéb kellemetlen szagú vegyületek mint a cadaverin és a putrescein. A legfontosabb baktériumok elsősorban a fusobaktériumok és az actinomycesek. Ezek a mikroorganizmusok természetes körülmények között is jelen vannak a szájban és a garatban, fontos szerepet játszanak a fehérjék emésztésében, feldarabolásában. Ezek a fehérjék származhatnak a táplálékból, de az elhalt hámsejtekből, vérből, gennyből, stb. is. A fehérjék aminosavakra bomlanak. A kénben leggazdagabb aminosavak a cystein és a metionin. Nem pontosan ismert, hogy mitől változnak egyeseknél a körülmények oly módon, hogy fokozódik a baktériumok által termelt kénvegyületek mennyisége. Néhány olyan tényező, amely biztosan fokozza a kellemetlen lehelet kialakulásának lehetőségét a következő:
- Szájszárazság
- Fehérjében gazdag étrend
- Hátsó garatfali csorgás (orr- és orrmelléküregek betegségei)
- Alkohol fogyasztás
- Dohányzás
- Hormonális változások
- Bizonyos gyógyszerek
- Cukorbetegség
- Alkohol vagy nátrium lauril-szulfát tartalmú szájápolási szerek
A szájszárazság az egyik legjelentősebb tényező, amely kiválthatja vagy súlyosbíthatja a rossz lehelet kialakulását. A szájszárazság fiziológiásan is előfordul az éjszaka során, amikor is a nyáltermelés lelassul. A reggeli rossz lehelet enyhe formája ezért természetesnek is tekinthető. Gyakori a különböző gyógyszerek által okozott szájszárazság. Itt elsősorban a vérnyomáscsökkentőket, az antidepresszánsokat, az allergia kezelésében használt antihisztamin készítményeket kell megemlíteni. Szájszárazság esetén a nyál mennyiségének csökkenésével a nyálban oldott hasznos anyagok mennyisége is kevesebb. Normál esetben a nyál nagy mennyiségű oxigént tartalmaz, ami kellemessé és frissé teszi a leheletünket, kedvezőtlenül befolyásolva az anaerob baktériumok életkörülményeit.
Kezelési ElvekA halitózis kezelési elvei

A kilencvenes évek elején a kutatások evidenssé tették, hogy a régi hiedelmek, melyek szerint a rossz lehelet a gyomor problémáival hozható összefüggésbe, megdőltek. A rossz lehelet az esetek 90 %-ban szájeredetű. A fogorvosoknak nagy a felelőssége a betegség diagnosztizálásában és kezelésében, és szerepük valószínűleg folyamatosan nő majd, ahogy a betegekben tudatosul, hogy problémájuk szájeredetű.
Minden orvosi beavatkozást a szakma szabályai szerint elvégzett alapos vizsgálat kell, hogy megelőzzön, amelynek ki kell terjednie a beteg általános egészségi állapotára (részletes anamnézis), szájvizsgálatra, különös tekintettel a nyelvlepedék minőségére és mennyiségére, az íny állapotára, a szájhigiénére, a mandulák jelenlétére és állapotára, a szájszárazságra utaló jelekre, stb. Az osztályozásnál már volt szó arról, hogy a halitózis lehet extraorális eredetű is, igaz ugyan, hogy az esetek relatív kis százalékában, de a fontossága annál nagyobb. Kötelező módon ki kell zárni egy sor olyan súlyos betegséget, amelyekkel lehet, hogy először a fogorvosnál jelentkezik a beteg. Minden esetben igénybe kell venni a belgyógyász, a fül-, orr- gégész szakorvos és a labor segítségét.
Az orális eredetű halitózisnál az anaerob baktériumok által termelt illó kénvegyületek felelősek a kellemetlen leheletért, ezért kézenfekvő lenne a kezelésben a baktériumok elpusztítását tűzni ki célul. Történtek is erre vonatkozó próbálkozások és tudományos vizsgálatok. Próbálkoztak antibiotikumokkal, a legkülönfélébb fertőtlenítő hatású szájvizekkel (Oxyfress, TriOral). A tapasztalatok azt mutatták, hogy ezek mindegyike rövid távon csökkenti a rossz szájszagot, de mivel ezek a baktériumok a normális szájflóra képviselői és fontos szerepük van a fehérjék emésztésében nem célszerű folyamatosan elpusztítani őket. Az ilyen típusú kezelések felborítják a szájflóra egyensúlyát, elpusztítva a hasznos baktériumokat is. Az általunk helyesnek tartott kezelési elv szerint azokat a körülményeket kell megváltoztatni, amelyek a kellemetlen szagú kénvegyületeket termelő baktériumok elszaporodásáért felelősek.
1. A súlyosbító tényezők felszámolása
1.1. Orrmelléküregek gyulladása
Gégész szakorvos segítségével meg kell találni a megfelelő kezelést. Kiegészítő kezelésként szóba jön a Sinus Irrigation System®
1.2. Mandulakövek
Gégész szakorvos segítségét kell igénybe venni.
1.3. Hátsó garatfali csorgás
Gégész szakorvos segítségével meg kell találni a megfelelő kezelést. Kiegészítő kezelésként szóba jön a Sinus Irrigation System®
1.4. Ínygyulladás
Periodontológus vagy fogorvos segítségével szakszerű ínykezelést kell alkalmazni.
1.5. Szájszárazság
Nem önálló betegség, csak tünet. A kor előreheladtával a kb. 25. életkor után a nyáltermelés fokozatosan csökken, növelve a halitózis kialakulásának esélyét. Éjszaka a nyáltermelés fiziológiásan is csökken, ezzel magyarázható a reggeli halitózis, amely nem tekinthető kórosnak, ha a reggeli fogmosás után elmúlik. A hosszú ideig fennálló szájszárazságot xerostómiának nevezzük, okainak felderítése szakorvos feladata. A kezelés fontos eleme a Dentaid Xeros termékcsalád, amelyet kimondottan erre a célra fejlesztettek ki.
1.6. Táplálkozás
Négy olyan táplálkozási tényezőt említhetünk meg, amelyek a szájban az egyensúlyt a kénvegyületek termelődésének irányában tolják.
Szárító hatású összetevők.
A legjelentősebb az alkohol, amely az italokban és a régebbi típusú szájvizekben volt jelen. Nem élelmiszer, de a szárító tényezők között kell megemlítenünk a dohányzást is.
Fehérjékben nagyon gazdag táplálékok
Tejtermékek - nagyon gyakori a rejtett latens laktóz intolerancia. Egyes embereknek problémát jelent a hüvelyesek, mint pl.: a bab emésztése. Ezt a betegséget TMA (Trimethylaminuria)-nak nevezzük és rothadó halra jellemző szagú leheletet okoz.
Cukrok
Az édességek táptalajul szolgálnak a baktériumoknak, ezáltal segítve elszaporodásukat. Másodlagosan hozzájárulnak a lepedék képződéséhez, aminek - mint ismeretes - meghatározó szerepe van a fogszuvasodás, az ínygyulladás kialakulásában. A szuvas üreg, az ínytasakok tovább javítják a kéngázokat termelő anaerob flóra életfeltételeit. A mentolos cukorkákat és rágógumikat gyakran használják a kellemetlen lehelet elfedésére, de ha ezek nem cukormentesek, tovább ronthatják a helyzetet.
Savanyú ételek
Figyelni kell a kávé, paradicsomlé, citrusfélék (narancs, citrom, grapefruit) túlzott fogyasztására, hiszen a savas vegyhatás nemcsak a fogzománc oldódását segíti, ezzel fogszuvasodást okozva, hanem a baktériumok szaporodásának is kedvez. Szerepet játszik a keserű és fémes szájíz kialakulásában. A TheBreathCo. szájvíz azon kevés termékek egyike, amelyek képesek semlegesíteni a szájban levő savakat, ellentétben a legtöbb, forgalomban levő szájvízzel, amelyek savas vegyhatásúak.
1.7. Gyógyszerek
Nagyon sokan nincsenek tudatában annak, hogy az évek óta szedett gyógyszereik befolyással lehetnek a kellemetlen leheletükre vagy a rossz szájízre.
2. Megfelelő szájápolás kialakítása
Fogorvos, dentálhigiénikus segítségét kell igénybe venni. Különös figyelmet kell fordítani a fogközökre és a nyelvlepedék eltávolítására. Kiegészítésként hasznos a Hydrofloss használata, amely abban különbözik a többi szájzuhanytól, hogy nem csak a pulzáló vízsugár tisztító hatását használja, hanem mágneses technológiát is.
3. Immunrendszer erősítése, egyéb természetes gyógymódok
(lásd a "Kezelések" menüpontot)
4. TheBreathCo. termékcsalád
Megnézem »
|
|