újdonság magyarországon!
Friss lehelet egyszerű módon

Részletek a termékről »
Már Romániába is szállítunk! »
A Halitózis
A kellemetlen leheletről
Honnan tudjam?
A rossz lehelet ellenőrzése
Az első lépés
Hogyan győzhetem le?
Termékek
TheBreathCo. termékcsalád
Kezelések
Egyéb kiegészítő kezelések
Orvos válaszol
Fogorvos, halitózis szakértő
GYIK
Gyakran ismételt kérdések
Webáruház
Online vásárlás
Kapcsolat
Ahol elérhet bennünket
Partnerprogram
Jelentkezzen viszonteladónak

Csecsemők és a rossz lehelet


Általában, mikor kellemetlen szagot érez a baba körül, arra gondol, hogy ez minden bizonnyal a pelenkából jön. Viszonylag ritka jelenség, mégis számos csecsemőnek lehet rossz a lehelete. Míg a szülők ezt a problémát aggodalommal fogadják, mégsem kell megijedni, mivel több megoldás is van, amivel orvosolni tudja a baba rossz leheletét.


Mi okozza a rossz leheletet a babáknál?


1. Rossz szájhigiénia

Ez a legvalószínűbb helyzet, ha a babának rossz lehelete van. Ilyenkor csak törölje át a száját, ínyét és fogait (ha már nőnek) egy vizes, puha textillel. Ez természetesen minden etetés után és fektetés előtt elengedhetetlen teendő. A baba 12 és 18 hónapos kora között pedig már elkezdheti használni a bébi fogkefét és fluormentes fogkrémet is.


2. Nem megfelelő táplálkozás

Ha a cukros ételek arányának fogyasztása magas, az a baktériumok növekedését eredményezi. A szoptatási időszak után mindenképpen olyan alacsony cukortartalmú élelmiszert próbáljon adni csecsemőjének, melyet könnyen emészthet.


3. Idegen test került be és maradt a baba szájában vagy orrüregében

A csecsemők és a kisgyermekek "híresek" arról, hogy számtalanszor dugul be a kis orruk valamilyen idegen testtől. Legyen szó akár egy kis borsószemről vagy apróbb játékról, ez az elzáródás megakadályozza a normális levegőáramlást az orrban és büdös leheletet okozhat.


4. Száraz száj

Csakúgy, mint a felnőtteknél, a szájlégzés csökkenti a nyál termelődését, mely természetes módon mosná le a szájban a baktériumokat. Ez a száraz állapot pedig optimális táptalajt teremt a baktériumok elszaporodásának. A babáknál általában akkor alakul ki szájszárazság, mikor nyitott szájjal alszanak. Ha úgy gondolja, hogy ilyen helyzet állhat fenn, itassa gyakran a gyermekét vízzel.


5. Betegségek

Ahogy a felnőtteknél is, a csecsemőknél is elmondható, hogy a halitózis (kellemetlen lehelet) eredménye lehet egy mögöttes betegségnek vagy rendellenességnek. Az egyik ok lehet, hogy számos babánál alakul ki reflux vagy az étel regurgitációja, azaz visszaáramlása. Továbbá a kisgyermeknél is megjelenhetnek orr-, orrmelléküregi vagy torok- és szájfertőzések. Amennyiben feltételezi, hogy az előbbiek okozhatják gyermekének rossz leheletét, mindenképpen ajánlom, hogy keresse fel háziorvosát.


Súlyosabb esetekben a babája, akár szenvedhet például tífuszban (lehelete a sült kenyér illatához hasonló) vagy arzén vagy tallium mérgezésben (fokhagyma szagú lehelet). Bár ezek az esetek tényleg ritkán fordulnak elő, azonban valós magyarázatot adnak a gyermek állapotára.


Mit tehet a rossz lehelet ellen?


A legjobb módja annak, hogy megszabaduljunk a baba rossz leheletétől az, ha megpróbáljuk kideríteni, pontosan mi is történik a kisgyermek szervezetében. Javaslom, hogy tisztítsa a baba száját rendszeresen és figyeljen a megfelelő szájhigiénére is, valamint az esetlegesen az orrüregében maradt idegen testekre, az orr átjárhatóságára. A friss étel és bő itatás egy másik nagyszerű módja annak, hogy a baba lehelete rendben legyen.

Ha úgy gondolja, hogy gyermeke súlyos állapota okozza a kellemetlen leheletet, kérem, sürgősen konzultáljon gyermekorvosával.

Információk az üzemeltetőről és a részletes üzletszabályzat

FrissLehelet.Hu © 2006 Minden jog fenntartva