háttér
kellemetlen lehelet logo
háttér
újdonság magyarországon!
friss lehelet egyszerű módon

részletek a termékről »
Már Romániába is szállítunk! »
A Halitózis
A kellemetlen leheletről
Honnan tudjam?
A rossz lehelet ellenőrzése
Az első lépés
Hogyan győzhetem le?
Termékek
TheBreathCo. termékcsalád
Kezelések
Egyéb kiegészítő kezelések
Orvos válaszol
Fogorvos, halitózis szakértő
GYIK
Gyakran ismételt kérdések
Webáruház
Online vásárlás
Kapcsolat
Ahol elérhet bennünket
Partnerprogram
Jelentkezzen viszonteladónak
kellemetlen lehelet háttér A kellemetlen lehelet szakértője
válaszol
dr. Rácz László

Dr. Rácz László

fogorvos, a kellemetlen lehelet szakértője, VeszprémAz internet korában rengeteg lehetőség van információkat gyűjteni, de a 28 éves fogorvosi és a kellemetlen lehelet kezelésében szerzett 10 éves tapasztalatból tudom, hogy a betegeknek, érdeklődőknek az eligazodás még így sem könnyű. Ezt az oldalt azért hoztam létre, hogy, ha bármilyen kérdése van azt itt feltehesse.

A kérdéseket személyes e-maiben válaszolom meg, de azokat a kérdéseket és válaszokat, amelyek általános érdeklődésre tarthatnak számot, ezen az oldalon közzéteszem, természetesen a kérdező inkognitóját megőrizve.

"Frisslehelet ABC-t" Az elmúlt évek tapasztalatait összefoglalva összeállítottam egy kiadványt (e-book), amely azoknak kíván segíteni, akik jobban szeretnének elmélyedni a friss lehelet megőrzése és a kellemetlen lehelet kezelése témakörében. Megrendelhető itt kellemetlen lehelet háttér

Szakorvosi vizsgálat Ha szeretne egy alapos, speciális műszeres méréssel (Halimeter) kiegészített vizsgálatot, kérjen időpontot itt Továbbkellemetlen lehelet webdesign Orvos válaszol
Minden kérdésre válaszolok


Van kérdése a kellemetlen lehelet kérdésköréből?Ha igen, akkor kérem, töltse ki az űrlapot.
Online információkérés:
Az Ön neve:*
E-mail címe:*
Telefonszám:
Kérdés:*
háttér
kellemetlen lehelet háttér A legérdekesebb kérdések és válaszok
gyűjteménye


Ha nem találja a választ kérdésére, kérdezzen a baloldali űrlap kitöltésével.K: Tisztelt Doktor Úr!

Azt hiszem, Önöknek én jelenteném a legnagyobb kihívást. Bármit csinálok a fogaimmal, kevés; egy-két óra múlva ugyanolyan kellemetlen a leheletem. Ami még jobban kiborít, amit az orromon kifújok levegő, az is kellemetlen. Emberek közé már alig merek menni, és úgy érzem magam, mint akit megpecsételtek vagy pestises lenne. Iskolába is járok, de nem tudom meddig, mert teljesen depressziós vagyok.

Az alapcsomagot megrendelném Önöktől, amiben a TetroBreath szájvíz, foggél és a nyelvkaparó van, de ezt főként akciós áron tudnám beszerezni. Kérem, segítsenek! Előre is köszönöm.

V: Kedves Érdeklődő!

A legkorrektebb az lenne, ha elmenne egy háziorvoshoz és/vagy - szükség esetén - egy belgyógyász, esetleg egy gégész szakorvoshoz. Erre azért van szükség, hogy biztonsággal ki lehessen zárni olyan háttérbetegségek jelenlétét, amelyek igaz, hogy nagyon ritkán, de okozhatnak kellemetlen leheletet.

A kellemetlen lehelet 90%-ban szájeredetű. Ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül kell lenni rossz fogaknak, hanem azt, hogy a szájban olyan módon változnak meg a körülmények, hogy azok kedveznek a kellemetlen leheletért felelős baktériumok kialakulásának.

Ilyen változásokat a következő súlyosbító tényezők okozhatnak: a szájszárazság, az ínyvérzés, dohányzás, helytelen táplálkozás, alkoholfogyasztás, nyelvlepedék, stb.

Egy kimondottan a kellemetlen leheletre kihegyezett fogorvosi kivizsgálás ezeket a súlyosbító tényezőket kutatja fel és próbálja megszüntetni. A kivizsgálás másik fontos eleme a Halimeteres vizsgálat, amellyel pontosan meg lehet határozni a betegség súlyosságát és a kezelések eredményét.

A TetroBreath termékcsalád elsősorban a szájeredetű kellemetlen leheletet képes megoldani az esetek legnagyobb részében. Természetesen nem tudom biztosan állítani, hogy az Ön esetedben is tökéletes megoldást jelent. Érdemes kipróbálni, kezdetnek az alapváltozattal, a TetroBreath alapkészlettel.

Ha ez árban túl sok, akkor a foggéllel érdemes próbálkozni.

Tisztelettel,

Dr. Rácz László


K: Tisztelt Doktor Úr!

Fogszabályzóm van 2 éve. Fogmosás és szájzuhany használat után nem sokkal kellemetlen a leheletem. Miért?

V: Kedves Érdeklődő!

A kellemetlen lehelet a száj nehezen tisztítható részeiben elszaporodó anaerob baktériumoknak köszönhető. Ezek a baktériumok a fehérjék bontása során illékony kénvegyületeket termelnek, melyek túl nagy koncentrációban mások számára is érzékelhetőek.

A baktériumok elszaporodásának több oka lehet (nyelvlepedék, beteg mandulák, ínygyulladás, stb.). Az Ön esetében jelentős szerepet játszik a fogszabályzó készülék is, ami megnehezíti a fogtisztítást és baktériumok számára védett helyet képez.

Ilyenkor a megoldás az, hogy lehetőleg minél inkább tökéletesíteni kell a szájhigiénét (interdentális fogkefe, fogselyem, stb.). Érdemes a hagyományos szájápolási termékeket a kimondottan a kellemetlen lehelet leküzdésére kifejlesztett készítményekkel helyettesíteni. Ilyen a TheraBreath termékcsalád is. További információkat a www.frisslehelet.hu oldalon találhat.

Tisztelettel,

Dr. Rácz László


K: Tisztelt Doktor Úr!

Gyakran kellemetlen a leheletem, és ennek egyik oka a szülések után kissé nyitva maradt gyomorszáj. A másik tünet a nyelvlepedék, ami ellen szinte semmit sem tudok tenni; lekapargatni nem tudom, mert hányingert okoz a nyelvtisztító használata. Hosszú évtizedek óta küszködöm ezzel a nyelvlepedék-problémával. Nekem mindig fehér a nyelvem, akármit teszek!

A dologhoz még az is hozzátartozik, hogy hyperacid vagyok, időnként a torkomat marja a gyomorsav. Valószínű, hogy ennek is köze van hozzá.

Még megvannak a manduláim. Nekem azok is gyanúsak, de egy gégész vizsgálat és labor után azt mondta, hogy nem kell kivenni őket. Mik azok a mandulakövek és miből lehet felismerni a létüket? Hogy tudom meg, hogy nekem nem ezek okozzák-e a kellemetlen leheletet? A fogaim rendben vannak és ügyelek a szájhigiénére.

Kérem, segítsen megfejteni, hogy mi okozza a kellemetlenségeimet, és segítséget kérek Öntől a megoldáshoz!

V: Kedves Érdeklődő!

Az Ön esete valóban komplex. Valószínűleg több tényező is szerepet játszik a kellemetlen lehelet kialakulásában. Pontosabb kép kialakításához egy személyes konzultáció lenne javasolt. A savtúltengés belgyógyászati probléma, ezért - ajánlom - beszéljen belgyógyásszal is.

A mandulakő a mandulák felületén, a mandulakriptákban összegyűlő fehér, sárgás, túrószerű képződmény, ami szabad szemmel is látható.

A nyelvlepedék valójában baktériumokból, nyákból és hámló elszarusodott nyelvpapillákból áll. A nyelvlepedék megvastagodásának több oka lehet (bár jelenléte kis mértékben természetes), ami leggyakrabban emésztőrendszeri megbetegedésekhez társul.

A belgyógyászati problémákat szakorvossal kell, a lehetőségekhez mérten, kezeltetni. A nyelvlepedék egymagában még nem jelent különösebb problémát. Az Ön esetében valószínűleg hozzájárul a kellemetlen lehelet kialakulásához.

Mit tehet Ön a fent leírtakon kívül? A szájban elszaporodott kéntermelő baktériumokat vissza kell szorítani és az általuk termelt kénvegyületeket semlegesíteni. Ehhez szükséges, hogy egy olyan készítményt használjon, amely oxigént ad le környezetének, pl. a TetroBreath termékcsalád. Ezeket a szereket el kell juttatni azokra az eldugott, oxigénszegény helyekre, ahol ezek a baktériumok szaporodni képesek.

Ezért a TetroBreath termékek használati protokollja úgy van kialakítva, hogy ezeket a területeket elérje:
  • a fogak és pótlások alatt a foggéllel,
  • a fogközökben a TheraFloss fogselyemmel,
  • a teljes szájnyálkahártyát a szájvízzel,
  • a garat és mandula tájékát a szájspray-el lehet elérni.

A TetroBreath készletben található nyelvtiszító egy vékony, három soros nyelvkaparó, amely - hányinger esetén - talán jobb, mint a fogkefe. De nem elsősorban a lepedék eltávolítása a fontos, hanem a papillák közötti baktériumok semlegesítése. Ezért, a nyelvlepedék nagyjából történő eltávolítása után, fontos, hogy a nyelvkaparóra helyezett foggélt bedörzsöljük a nyelv papillái közé, így elpusztítva az ott levő kellemetlen leheletért felelős baktériumokat és az általuk termelt vegyületeket.

Tisztelettel,

Dr. Rácz László


K: Tisztelt Dr. Rácz László!

Másfél éve küzdök ezzel a problémával, és még nem találtam meg a megoldást. Már sok mindent kipróbáltam,(szedtem probiotikus baktériumokat tartalmazó étrend kiegészítőt, használtam különböző szájvizeket, használok nyelvkaparót, és hyperol tablettával gargalizáltam) de nem vettem észre különösebb változást. Úgy döntöttem, hogy meg fogok rendelni egy Therabreath termékcsaládot, csak nem tudom, hogy melyiket. Ebben szeretném az ön tanácsát kérni, hogy melyiket lenne érdemes megrendelni.

Arra gondoltam, hogy a TheraBreath Plus RÉMIUM csomagot fogom megrendelni, mert azt olvastam, hogy kifejezetten azoknak ajánlják akik tudják, hogy kellemetlen a leheletük, már sok mindent kipróbáltak, de semmi nem vált be. Vagy érdemesebb lenne először egy bevezető készletet kipróbálni?

Előre is köszönöm.

V: Kedves Érdeklődő!

A TheraBreath termékcsalád elsősorban a szájeredetű kellemetlen leheletet képes megoldani az esetek legnagyobb részében. Természetesen nem tudom biztosan állítani, hogy az Ön esetében is tökéletes megoldást jelent.

A hagyományos TheraBreath termékcsaládot átlagos leheletproblémák esetén ajánlom. TheraBreath Plus termékek azoknak használhatnak, akik súlyos halitózisban szenvednek és a hagyományos TheraBreath termékekkel nem érték el a kívánt hatást. A Perio Therapy család akkor jó, ha a szájszag ínybetegséggel párosul.

Az Ön esetben a TheraBreath alapkészletet ajánlom kipróbálásra, amely tartalmazza a szájvizet, a gélt és a sprayt. Amennyiben nagyon makacs a szájszaga, szóba jöhet a TheraBreath Plus termékcsalád, amely erősebb hatóanyagot tartalmaz, de az ára is magasabb.

Ha a valamelyik termékcsalád beválik, érdemes azt Bónusz csomag formájában kedvezményesen megvásárolni.

Ha megengedi, mindenképpen javasolnék egy orvosi kivizsgálást fogorvos vagy akár belgyógyász, fül-orr-gégész bevonásával. Ajánlom azt is, hogy kérje ki környezete véleményét is, hogy valóban zavaró-e a problémája. Esetleg egy Halimeter-es vizsgálat is szóba jöhet.

Tisztelettel,

Dr. Rácz László


K: Tisztelt Doktor Úr!

Érdeklődöm, hogy a rossz lehelet megléte 100%-osan eldönthető-e halimeterrel, ugyanis nem tudok rá senkit megkérni, magam pedig nem tudom eldönteni saját magamról, hogy a jelenség fennáll-e vagy sem!

Köszönöm válaszát!

V: Kedves Érdeklődő!

Igen, a haliméteres vizsgálattal 100%-osan eldönthető a rossz lehelet megléte.

Tisztelettel,

Dr. Rácz László


K: Tisztelt Doktor Úr!

Érdeklődöm, hogy ha valakinek rendben vannak a fogai, fogköve sincs, mos fogat, használ szájvízet, fogselymet, esetleg mégis szájszaga van, hogy derül ki, mi ennek az okozója? És ha biztosan az van, hogyan kezelhető, mennyi ideig tart és mibe kerül kigyógyulni belőle, valamint hogyan lehet végleg eltüntetni?

V: Kedves Érdeklődő!

Köszönjük, hogy kérdésével hozzánk fordult! Ön egyszerre több kérdést is feltett, ennek alapos megválaszolása igen bonyolult és hosszadalmas lenne. Bőven kimeríti egy ilyen orvos válaszol levél kereteit.

Ha ilyen problémája van, célszerű lenne feliratkozni hírlevelünkre, ahol egy hat részes sorozat keretein belül próbáljuk összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat. Ha több információt szeretne, akkor érdemes lehet "A Frisslehelet ABC" című e-bookot áttanulmányozni.

Röviden összefoglalva, annyit elmondhatok, hogy ha bizonytalan, hogy kellemetlen a lehelete, a legegyszerűbben úgy tisztázhatjuk, ha megkérdezi hozzátartatóit. Természetesen léteznek olyan vizsgálati módszerek (Halimeter), amelyekkel pontosan mérhető a kilélegzett levegő összetétele.

Fontos tudni, hogy ahogyan Ön is gondolta, a kelletetlen lehelet 90%-ban szájeredetű, de ennek megállapítására lehetőség szerint halitózis kezelésében jártas szakember szükséges.

Az, hogy a fogai rendben vannak és ápolja, ez még nem zárja ki a rossz lehelet esetleges száj eredetét. A rossz fogakon kívül számos egyéb tényező létezik, ami hozzájárulhat a rossz lehelet kialakulásához. Ilyen például a táplálkozás, nyelvlepedék, mandulák, szájszárasság, szájlégzés stb.

Gondolom a leírtakból egyértelműen látszik, hogy ilyen esetben alapos kivizsgálásra van szükség és nem kizárható az egyébként ritkábban előforduló (kevesebb, mint 10%) szájon kívüli eredet sem. Ennek érdekében szükség lehet kivizsgálás során egyéb szakemberek bevonására is.

Tehát első lépésben el kell dönteni, hogy tényleg rossz-e a lehelete vagy sem. Második lépésben meg kell állapítani, hogy az a rossz lehelet honnan ered. Harmadik lépésben, hogy mit lehet ezzel kezdeni.

Engedje meg, hogy most ne térjek ki a kezelési lehetőségek sokaságára, hiszen ez attól függ, hogy mi a kiváltó ok, melyek azok a súlyosbító tényezők, amik Önnél megtalálhatóak és attól, hogy ezek véglegesen megszüntethetőek vagy folyamatos kezeléssel karban tarthatóak.

Remélem, hogy válaszommal segíteni tudtam.

Tisztelettel,

Dr. Rácz László


K:Tisztelt Doktor Úr!

Erős halitózisom van. A kérdésem az, hogy hogyan lehetne kizárni vagy megerősíteni, hogy ez vese, vagy máj vagy gyomor eredetű, esetleg száj eredetű. Sok helyen írják, hogy vese esetén ammóniaszagú, meg máj esetén egérszagú, de ez semmit nem segít, mert sem az ammónia sem az egér szagát nem ismerem. Kérem segítsen megoldani problémámat.

V: Kedves Levélíró!

A probléma megnyugtató megoldásához természetesen egy alapos kivizsgálásra lenne szükség. A vese vagy máj eredet viszonylag könnyen kizárható, hiszen ezek a betegségek, akkor okoznak kellemetlen leheletet, amikor már előrehaladott stádiumban vannak. Először azt kell tisztázni, hogy van-e valamilyen ismert súlyos betegsége, illetve fontos tudni, hogy a problémája mióta áll fenn.

A rossz lehelet 90%-ban szájeredetű, ezért először egy halitózis kezelésében jártas fogorvost kell keresnie, aki a halitózis okaira kihegyezett alapos vizsgálattal kizárhatja vagy megerősítheti a probléma fogászati eredetét. Szerencsés lenne, ha egy Halimeteres vizsgálatra is sor kerülne, hiszen ez a műszer fontos információkat nyújt, a kellemetlen lehelet okaira, erősségére vonatkozóan.

Bizonyos esetekben szükség lehet belgyógyászati illetve gégész szakorvos bevonására is a pontos diagnózis felállításához.

Remélem, hogy válaszommal segíteni tudtam.

Tisztelettel,

Dr. Rácz László


K: Tisztelt Doktor Úr!

Az lenne a kérdésem,ha a kellemetlen lehelet oka esetleg nem a szájban van,akkor is meg tudják állapítani az okot? Használnak akkor is azok a termékek amiket itt az oldalon ajánl?

Másik kérdésem pedig, szájszárazságra tudna ajánlani műnyálat?

Köszönöm válaszát!

V: Tisztelt Érdeklődő!

A száj alapos vizsgálata után, ha nem találunk semmilyen olyan elváltozást, ami elősegítheti a szájeredetű halitózis kialakulását, máris tettünk egy nagy lépést a megoldás felé. Néha előfordul, hogy belgyógyász, gégész szakorvos vagy esetleg pszichológus segítségét is igénybe kell venni a pontos diagnózis megtalálásához.

A TetroBreath termékek elsősorban a szájeredetű kellemetlen lehelet esetén hatásosak, de bizonyos esetekben az orr és melléküregei által okozott tünetek enyhítésére is ajánljuk. (TetroBreath orrcsepp).

A hagyományos műnyálat fel lehet íratni receptre és a gyógyszertárba elkészítik. Én inkább a gyári készítményeket ajánlom, mint amilyen a Dry Mouth Gél, vagy a Dentaid Xeros termékek.

Remélem, hogy tudtam segíteni!

Tisztelettel,

Dr. Rácz László


K: Tisztelt Doktor Úr!

A nyelven lévő lepedéket naponta hányszor kell, érdemes, szükséges eltávolítani? Véglegesen megszüntethető-e?

Válaszukat előre is köszönöm!

V: Tisztelt Érdeklődő!

A nyelven levő lepedéket, csak akkor kell tisztogatni, ha tünetet okoz. Szájszag esetén szükséges a nyelvtisztítás, de elég a fogápolással egy időben, napi 2-3 alkalommal elvégezni. Nem kell a tökéletességre törekedni. A nyelv egy életfontos szerv, ezért semmi esetre sem szabad erősen dörzsölni, kapargatni.

Helyesen akkor jár el, ha néhány gyengéd mozdulattal eltávolítja a lepedék nagy részét. A hatás úgy fokozható a legjobban, ha a TetroBreath gélből tesz egy keveset a nyelvkaparóra és gyengéden bedörzsöli a nyelv papillái közé.

A nyelvlepedék végleges megszüntetése nyelvtisztítással nem oldható meg. Ehhez meg kellene szüntetni az okát, ami vagy helyileg ható irritáló tényező, vagy gyakran valamilyen emésztőrendszeri betegség áll a háttérben.

Remélem, hogy tudtam segíteni!

Tisztelettel,

Dr. Rácz László


K: Tisztelt Doktor Úr!

Én egy 14 éves lány vagyok, és már kb. fél éve van problémám a leheletemmel. Ez sok kellemetlenséget okoz nekem, mert mióta van, sokkal visszahúzódóbb vagyok; ha kérdeznek valamit, nem nézek a másik ember szemébe, sokszor csak bólogatok, és nem merek beszélni. Általában rágózással próbáltam elfedni a szagot, de nem jártam sok sikerrel.

Már voltam fogorvosnál, és azt mondták, hogy a fogaimmal nincs probléma. Más orvosnál még nem voltam kivizsgáláson, nem tudom, hogy van-e valamilyen betegség a háttérben. Szerintem nincs. A fogmosással sincs probléma, minden nap reggel és este 10 percig mosom a fogaimat és a nyelvemet is.

A kérdésem az, hogy vajon elmúlik-e a rossz lehelet a TetroBreath termékcsalád segítségével? Nem tudom, hogy mi a rossz leheletnek az oka, de, ha esetleg valami más dolog van a háttérben, akkor is elmulasztja a kellemetlen leheletet? Vagy feltétlenül menjek el orvoshoz? Még azt szeretném kérdezni, hogy melyik termékcsaládot érdemes használni, vagy melyik a leghatásosabb.

V: Tisztelt Levélíró!

Egyszerre több kérdést is feltettél, megpróbálok mindegyikre válaszolni.

A legkorrektebb az lenne, ha elmennél egy háziorvoshoz vagy, szükség esetén, egy belgyógyászhoz, esetleg egy gégész szakorvoshoz. Erre azért van szükség, hogy biztonsággal ki lehessen zárni olyan háttérbetegségek jelenlétét, amelyek – bár ritkák -, de okozhatnak kellemetlen leheletet. Az jó, hogy már jártál fogorvosnál és különösebb probléma nincs a fogaiddal.

A kellemetlen lehelet 90%-ban szájeredetű. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy rosszak a fogaid, hanem azt, hogy a szájban olyan módon változnak meg a körülmények, hogy azok kedveznek a kellemetlen leheletért felelős baktériumok elszaporodásának.

Ilyen változásokat okozhatnak a következő súlyosbító tényezők: szájszárazság, ínyvérzés, dohányzás, helytelen táplálkozás, alkoholfogyasztás, nyelvlepedék, stb.

Egy kimondottan a kellemetlen leheletre kihegyezett fogorvosi kivizsgálás ezeket a súlyosbító tényezőket kutatja fel és próbálja megszüntetni. A kivizsgálás másik fontos eleme lehet a Halimeter-es vizsgálat, amellyel pontosan meg lehet határozni a betegség súlyosságát és a kezelések eredményét.

A TetroBreath termékcsalád elsősorban a szájeredetű kellemetlen leheletet képes megszüntetni az esetek legnagyobb részében. Természetesen, azt nem tudom biztosan állítani, hogy a Te esetedben is tökéletes megoldást jelent. Javaslom a kipróbálást.

Tisztelettel,

Dr. Rácz László


Információk az üzemeltetőről és a részletes üzletszabályzat

FrissLehelet.Hu © 2006 Minden jog fenntartva
kellemetlen