újdonság magyarországon!
friss lehelet egyszerű módon

részletek a termékről »
Már Romániába is szállítunk! »
A Halitózis
A kellemetlen leheletről
Honnan tudjam?
A rossz lehelet ellenőrzése
Az első lépés
Hogyan győzhetem le?
Termékek
TheBreathCo. termékcsalád
Kezelések
Egyéb kiegészítő kezelések
Orvos válaszol
Fogorvos, halitózis szakértő
GYIK
Gyakran ismételt kérdések
Webáruház
Online vásárlás
Kapcsolat
Ahol elérhet bennünket
Partnerprogram
Jelentkezzen viszonteladónak

Gyógy- és fűszernövények szerepe a kellemetlen lehelet kiegészítő kezelésében


A történelem során a különböző népek nagyon sok növénynek tulajdonítottak gyógyító, esetenként mágikus erőt. A következőkben a teljesség igénye nélkül felsorolok néhányat, amelyeknek a tudományos kutatások is igazolták a hatásosságát.

Ánizs

Magyarországon is termesztett fűszernövény, jellegzetes aromájával segít eltüntetni a kellemetlen leheletet. A magokat szétrágva vagy tea formájában is fogyasztható. A keleti emberek evés után friss leheletük érdekében gyakran rágnak magokat. Indiában az ánizst, évszázadok óta használják leheletfrissítésre

Édeskömény

Az ánizshoz hasonlóan a magját használjuk.

Szegfűszeg

Néhány magot a szájba kell venni és néhány percig a nyelvvel forgatni, csak nagyon enyhén ráharapva időnként. A szegfűszegolaj fertőtlenítő és gyulladásgátló hatású. Erős aromája elfedi a kellemetlen szagokat. Tea formájában is használható. A negyedik században a HAN dinasztia idejében az emberek szegfűszeget rágtak a kellemetlen lehelet elűzésére, mielőtt a kínai előljárókkal szerettek volna beszélni.

Petrezselyem

Századok óta használják lehelet tisztítóként. A petrezselyem zöld rágcsálása segít a szájbűz megszüntetésében, és elveszi a fokhagyma illatát is. Magas klorofil tartalmával magyarázzák a hatásosságát. Fogínyvérzés, ínysorvadás esetében is hasznos lehet.

Zsálya

Gyulladáscsökkentő, összehúzó és fertőtlenítő hatása miatt a szájüreg gyulladásos problémáit és a szájban lévő sebeket is hatékonyan kezelhetjük vele. Szájpenész, fogínyvérzés, fogínysorvadás, valamint kellemetlen lehelet esetén is jó eredményt érhetünk el a napjában többször ismételt gargarizálással. Ínysorvadásnál hasznos zsályalevél és diófalevél finom porát benedvesített fogkefére vagy ujjunkra tenni, és az ínyt ezzel masszírozni, de ha módunkban áll friss zsálya vagy diófalevelet is érdemes rágcsálnunk. Összehúzó tulajdonságát a zsálya, a benne található tanninnak köszönheti, ami egyben a fogínyvérzés és a torokfájás hagyományos kezelésében gyakorolt kedvező hatását is megmagyarázza.

Eukaliptusz

Az eukaliptuszok a mirtuszfélék családjába tartoznak, legtöbbjének származási helye Ausztrália és Tasmánia. Több mint ötszáz fajtája ismert. Az eukaliptusz illóolaja közismert és kedvelt szerte a világon. A legismertebb eukaliptuszolaj az eukaliptol, amelyet az Eucalyptus globulus leveleiből nyernek ki. Hatása elsősorban a cineolnak köszönhetően antiszeptikus, nyákoldó és hűsítő hatású, kiváló köptető, görcsoldó. Hatóanyagai miatt légúti megbetegedések esetén inhalálásra és a fogászatban szájöblítésre használják. Az első szájszag elleni kereskedelmi készítményekben kakukkfű kivonattal együtt használták Ma is több kereskedelmi készítményben megtalálható, de ezek jórészt alkohol tartalmuknál fogva szárítják a nyálkahártyát és ezért használatuk ilyen formában nem ajánlott.
Elsősorban tea vagy tabletta formájában alkalmazható.

Az eukaliptusz alkalmazásánál ügyelnünk kell arra, hogy gyermekeknél legalább 5 éves korig ellenjavallt alkalmazásuk az orrban ill. az orr környékén.

Teafa olaj

A teafaolaj az egyik legcsodálatosabb természetes, több mint 80 szerves alkotóelemből álló, tudományosan bizonyított gyógyító hatású kivonat. A teafa (Melaleuca altemifolia) kb. 8m magas, levele kicsi és keskeny, krém színben virágzó, Ausztráliában honos fa. A teafaolaj kitűnő antiszeptikum, bizonyítottan hatásos a vírusok, baktériumok és a gombák ellen, használata bőrgyulladás, égés és szúrás okozta sérüléseknél nagyon elterjedt. Nélkülözhetetlen a vagina fertőzése, pikkelysömör, izületi panaszok esetén is. Kitűnően használható izom- és más fájdalom csökkentésére, az ínygyulladás és szájüreg daganatok, orrdugulás, bőrpír, torokgyulladás és számos gombás fertőzés kezelésére.

Az utóbbi időben a kellemetlen lehelet kezelésére is kipróbálták különböző formában. A napi szájápolási rutinba beépíthető például úgy, hogy a fogselymet belemártjuk az olajba, a fogkefére cseppentünk néhány cseppet vagy vízzel hígítva (langyos vízzel telt pohárba, vagy a szájzuhany tartályába cseppentünk néhány csepp olajat,) száj frissítőként és fogkő ellen is használatos. Herpesz, szájnyálkahártya gyulladás, ínygyulladás esetén töményen alkalmazható.

FrissLehelet.Hu © 2006 Minden jog fenntartva