újdonság magyarországon!
friss lehelet egyszerű módon

részletek a termékről »
Már Romániába is szállítunk! »
A Halitózis
A kellemetlen leheletről
Honnan tudjam?
A rossz lehelet ellenőrzése
Az első lépés
Hogyan győzhetem le?
Termékek
TetroBreath termékcsalád
Kezelések
Egyéb kiegészítő kezelések
Orvos válaszol
Fogorvos, halitózis szakértő
GYIK
Gyakran ismételt kérdések
Webáruház
Online vásárlás
Kapcsolat
Ahol elérhet bennünket
Partnerprogram
Jelentkezzen viszonteladónak
Szájlégzés
Gyakran csak egy rossz szokás, ami megkeserítheti az életét!

A szájlégzés szerepe a kellemetlen lehelet kialakulásábanA kellemetlen lehelet kialakulását elősegítő tényezők között többször beszéltünk a szájszárazság szerepéről. A nyál jelentősége a száj egyensúlyi helyzetének a fenntartásában vitathatatlan fontosságú.

Csak néhány legfontosabb tulajdonságát említve is elmondható, hogy folyamatosan tisztítja a fogakat, az ínyt, a nyelvet és a szájnyálkahártyát, oxigénnel dúsítja ezeket a területeket. Fontos tudni, hogy az immunrendszerünk is a nyál segítségével tud küzdeni a szájban található baktériumok ellen.

A kellemetlen leheletért felelős anaerob (oxigén jelenlétét nem kedvelő) baktériumok számának csökkentése, csak az előbb említett nyálfunkciók megfelelő működésével válik lehetségessé. A nyál részleges vagy teljes hiánya értelemszerűen az anaerob baktériumok elszaporodásának és, ezáltal a kellemetlen lehelet megjelenésének kedvez. A szájszárazság okairól és lehetséges kezeléséről egy másik cikkben már részletesen beszéltem, most egy gyakori, de annál fontosabb jelenséget szeretnék kiemelni, ami nem más, mint a szájlégzés.

A betegeim gyakran számolnak be szájszárazságról, de ez nem mindig jelent betegséget, gyakran arról van szó, hogy egyszerűen nem az orrukon, hanem a szájukon veszik a levegőt. A leggyakoribb formája a nyitott szájjal történő alvás. Ezt a jelenséget nevezzük szájlégzésnek.

Minden szájszárazságra panaszkodó betegnél különösen, ha a szájszagtól is szenved fontos megfigyelni, hogy napközben, amikor nem figyel oda az orrán vagy a száján veszi a levegőt. Továbbá fontos ellenőrizni, hogy éjszaka nyitott vagy csukott szájjal alszik.

A szájlégzés megállapítása esetén érdemes a következő egyszerű tesztet elvégezni. Meg kell próbálni, hogy 5 percig csak és kizárólag az orron venni a levegőt, ha ez különösebb légszomj kialakulása nélkül sikerül, akkor a szájlégzés csak rossz szokásra vezethető vissza, ellenkező esetben a szájlégzés azért alakul ki, mert az orron egyszerűen nem áramlik megfelelő mennyiségű levegő. Az orrlégzés akadályozottsága esetén mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni.

A szájlégzés leggyakrabban rossz szokás eredménye, ami az orrlégzés átmeneti zavara után alakul ki. Az orron keresztül történő légvétel a természetes. Jótékony hatásáról, illetve a szájlégzés káros hatásáról- a jóga mestereinek leírásaitól egészen a legmodernebb tudományos kutatásokig- rengeteg információnk van.

A szájlégzésnek a kellemetlen lehelet kialakulásán kívül, nagyon fontos szerepe van az arc harmonikus fejlődésében, a szabálytalan fogazat, ínybetegségek kialakulásában is. A szájlégzéssel mindenképpen foglalkozni kell. Ha az orrlégzés akadályozott, akkor orr-fül-gégész szakorvoshoz kell fordulni. Ha csak rossz szokásról van szó, akkor nappal tudatosan kell figyelni a légzésre mindaddig, ameddig újra helyre áll a természetes állapot. Nagy segítségre lehetnek a naponta többször elvégzett légzésgyakorlatok (jóga légzés).

Éjszaka fontos hogy az alvás megfelelően tiszta és kényelmes környezetben történjen. A szálló porban gazdag, száraz, pollen dús (allergiásoknál) levegő hajlamosít a szájlégzés kialakulására.

Súlyos esetben, ha másképpen nem boldogulunk, lehet készíteni olyan fogszabályzóhoz hasonló éjszakai készüléket, amely segít a leszoktatásban. Lényege, hogy található rajta egy nyílás, amin keresztül lehet levegőt venni, de ez a nyílás fokozatosan szűkítésre kerül. Talán ebből a kis cikkből is látszik, hogy a betegségek kivizsgálásánál minden apróságnak fontos szerepe lehet és gyakran egyszerű eszközökkel vagy egy kis életmódváltozással látványos eredmények érhetőek el.


FrissLehelet.Hu © 2006 Minden jog fenntartva